27.1.2009

Mistä on pienet mainokset tehty

Tero pyysi minua kirjoittelemaan sunnuntain kuvauksista jotain lahjoittajien iloksi. Olen pyörinyt Effin tuntumassa jo jokusen vuoden ja tähän projektiin tartuin mukaan seurattuani jo ajoin epätoivoiseksikin käynyttä sähköpostinvaihtoa apuvoimien tarpeesta. :) Toimin kuvausten järjestäjänä eli katselin avustajien perään ja pyrin pitämään koossa jonkin sortin kokonaiskuvaa siitä, mitä on missäkin tekeillä milloinkin.

Kuvausaamu alkoi yhdeltätoista pakun ja valaisijan noudolla. Kumpikin löytyi kätevästi Otaniemen lähituntumasta. Matka jatkui ohjaajan matalaan majaan, jonka syövereistä kaivettu kuvaustekniikka täyttikin mukavasti pakun takakontin. Mukaan tarttui niin valaisinta kuin kameraakin, puhumattakaan suurikokoisesta perheestä erilaisia telineitä.

Loskainen Helsinki esti parhaansa mukaan jo koottua kolmikkoa ehtimästä ajoissa Uudelle ylioppilastalolle kuvauksia varten, mutta toisaalta vartin verran myöhästyminen takasi, että paikalle jo ehtineitä oli riittävästi kantamaan koko teknisen kaluston sisälle. Heti aamusta alkaen paikalla oli jo mainittujen ohjaajan, järjestäjän ja valaisijan lisäksi n. kahdeksan kappaletta vanhoja EFFIn tai Piraattipuolueen aktiiveja.

Väestönlaskennan jälkeen alkoi maaninen rakentaminen, lavastaminen ja kahvinkeitto. Keittiön pojat uurastivat kokoon trendikahviloiden tuotokset mennen tullen pesseitä leipiä (peura, kana tai vihannes), valaisija ja ohjaaja huolehtivat salin valmiiksi koodinimi Isosiskon tiedotustilaisuutta varten ja asianajajavahvistuksemme retusoi vanhasta lakikirjasta kokoon melko ylenkasvaneen Suomen perustuslain. Odotellessa tapahtui yllättäviä muodonmuutoksia: bilekuntoon viritetty juhlasali muuntui luentokäyttöön, tummatukkainen hippiaktivisti muuttuikin blondiksi ministeriksi ja amatöörijoukko yllättävän toimivaksi kuvausporukaksi.

Avustajia alkoi valua paikalle kello yhden aikoihin melko tasaisena virtana, ja kaikille ohjeistus oli sama: rentoudu, ota kahvia ja leipä, lue käsikirjoitus läpi ja odottele rauhassa. Lavastaminen, maskeeraus ja valotasojen säätö vei - kuten tavallista - ennakkolaskelmia enemmän aikaa, mutta kuvaamaan päästiin n. klo 14.30. Isosisko saatiin purkkiin puolessatoista tunnissa, vaikka muutaman lampun kalvot yrittivätkin aktiivisesti haihtua savuna ilmaan. Itse kukin pääsi kuvausten aikana kokeilemaan taitojaan ylimpänä lampun virtanapinpainajana ylikuumentumista ehkäisemässä. Pienestä repliikkien ihmettelystä huolimatta otokset saatiin mainiosti purkkiin.

Lopputuloksena saatiin Isosisko julistamassa tiedotustilaisuudessaan valvontalakia valmiiksi, kunnes yleisön joukosta nouseekin Kapinallinen, joka kertoo Ikäviä Totuuksia "valmiista laista".

Kuvausten aikana alakerrassa sijaitseva Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan toimistokin oli jo ehtinyt saada asukkaita odottamaan toisen kohtauksen kuvauksia. Pääsimme ystävällisesti käyttämään Uuden ylioppilastalon arvokasta toimistomiljöötä kertoaksemme tarinan siitä, mitä perustuslaille kävikään Lex Nokia -prosessissa. Suurin osa avustajista päästettiin tässä vaiheessa kotiin, kun massakohtauksen kuvaukset olivat ohi ja piraatit käyttivätkin tilaisuuden hyväkseen lähtemällä pitämään miittiä läheiseen pihviravintolaan. Reippaalla talkootyöllä lavasteet saatiin purettua nopeasti pois ja tekniikka siirrettyä alakertaan toista kohtausta varten.

Toisen kohtauksen lavastus ei paljoa vaivaa vaatinut, ja itse kohtauskin oli teknisesti varsin suoraviivainen. Se saatiinkin kuvattua ilman sen suurempia vastoinkäymisiä niin, ettei toimiston asukkienkaan tarvinnut (paljoa) venyttää kärsivällisyyttään. Kohtaus saatiin purkkiin tunnissa, jonka jälkeen ei ollutkaan paljoa muuta jäljellä kuin loppusiivous ja tarvikkeiden palautukset samoihin paikkoihin, mistä ne tulivatkin.

Kiitokset kaikille kuvauksiin osallistuneille, ilman teitä tätä mainosta ei olisi ollut!

(Niin, ja vielä toinen asia. Kuvauksissa läsnä oli ainakin neljä kameraa, joista yhdenkään kuvia ei ole vielä saatu muistoksi/jakeluun. Jos tunsit piston sydämessäsi, tiedät mitä tehdä.)

1 kommentti:

  1. Muutamia otoksia:
    http://www.flickr.com/photos/villoks/sets/72157613061352986/

    VastaaPoista